Динаміка системи "резервуар – рідина з вільною поверхнею" під дією зовнішнього силового збудження руху - Константінов, О.В. (Збірник Праць Інституту математики НАН України, 2020)
В роботі досліджується динаміка механічної системи ``резервуар – рідина з вільною поверхнею'' під дією зовнішньої вертикальної сили, яка змінюється за гармонічним законом. Дослідження динаміки проводилося на основі нелінійної багатомодової (до 12 форм коливань) дискретної моделі, розробленої на основі варіаційного принципу Гамільтона-Остроградського. Показано, що динамічні процеси в системі розвиваються як сукупність параметричного резонансу і вимушених коливань. Коректність дискретної моделі перевірено на основі зіставлення з експериментальними результатами інших авторів.